Wednesday, March 10, 2010

Summary of Operators : Computer Languages


Summary of Operators
The following quick reference summarizes the operators supported by the Java programming language.
Simple Assignment Operator
= Simple assignment operator
Arithmetic Operators
+ Additive operator (also used for String concatenation)
- Subtraction operator
* Multiplication operator
/ Division operator
% Remainder operator
Unary Operators
+ Unary plus operator; indicates positive value (numbers are positive without this, however)
- Unary minus operator; negates an expression
++ Increment operator; increments a value by 1
-- Decrement operator; decrements a value by 1
! Logical compliment operator; inverts the value of a boolean
Equality and Relational Operators
== Equal to
!= Not equal to
> Greater than
>= Greater than or equal to
< Less than <= Less than or equal to Conditional Operators
&& Conditional-AND
|| Conditional-OR
?: Ternary (shorthand for if-then-else statement)
Type Comparison Operator
instanceof Compares an object to a specified type
Bitwise and Bit Shift Operators
~ Unary bitwise complement
<< Signed left shift >> Signed right shift
>>> Unsigned right shift
& Bitwise AND
^ Bitwise exclusive OR
| Bitwise inclusive OR

Wednesday, February 3, 2010

General Knowledge

Business General Awareness Paper 1


1. Very often we see in the advertisements published by
Financing Institutes/Agencies stating that their products are given high or average Ratings. These Rating Agencies classify bonds/investments in how many categories ?
1. Low Risk
2. Average Risk
3. High Risk
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

2. As per the reports published in various newspapers/journals etc. the economic map of the world is being redesigned. What is/are the new emerging trends of this new economic map of the world ?
1. With India and Asia at the forefront the centre of economic gravity has shifted to East.
2. Emerging markets, with India among the leaders, are growing faster than old established markets.

3. Central
banks of the countries have recognized that case-by-case liquidity solutions are not the answers and a market wide and globally synchronized approach is needed to solve the present crisis.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)


3. As per the decision taken by the Govt. of India, the exporters of which of the following products to USA and European countries will get an incentive of 2% on their exports ?
1. Leather goods
2. Garments
3. Software
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)


4. Which of the following is/are the key features of Indian Economy which were highlighted during the presentation of the Interim
Budget 2009-10 ?
1. Despite global financial crisis the GDP growth rate in current financial year has been 7•1 per cent.
2. Indian economy was adjudged as second fastest growing economy in the world
3. A provision of Rs. 100 crores is made in the annual plan 2009-10 for setting up Unique Identification Authority of India.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)


5. Many a times we read a term in financial news papers ‘SEPA’. What is the full form of the term ?
(A) Single Exchange Processing Agency
(B) Single Euro Payments Area
(C) Single Electronic Processing Agency
(D) Super Electronic Purchase Agency
(E) None of these
Ans : (B)

6. As per the newly launched ‘Indira Gandhi National Widow Pension Scheme’ a monthly pension will be given to the widows. What will be the amount of the pension ?
(A) Rs. 200
(B) Rs. 400
(C) Rs. 600
(D) Rs. 800
(E) None of these
Ans : (A)

7. As per the decision taken by the Govt. of India all the Public Sector Banks (PSBs) will be recapitalised over the next two years so that they can maintain a Capital Adequacy Ratio (CAR) of ……….
(A) 9% (B) 12%
(C) 11% (D) 22%
(E) None of these
Ans : (B)

8. As per the Industrial Development Report 2009 India’s rank in Industrial Development was 54 on the Development Index. Which of the following organizations/agencies compiles Industrial Development Index of the world ?
(A) International Labour Organisation
(B) United Nations’ Industrial Development Organisation
(C) World Bank
(D) World Trade Organisation
(E) The Economic and Social Council of UNO
Ans : (B)

9. As per the news published in major news papers/magazines the International
Finance Corporation has offered a loan for providing clean drinking water to 30 lakhs people in rural India. What is the amount of the loan ?
(A) 5 million US $ (B) 10 million US $
(C) 15 million US $ (D) 20 million US $
(E) None of these
Ans : (C)

10. The merger of which of the following two Indian companies took place in recent past which is termed as “Largest ever merger in India’s Corporate History” ?
(A) Nuclear Power Corporation and National Thermal Power Corporation
(B) State Bank of India and its seven associate banks
(C) Hind Aluminium Company and Century Mills
(D) Tata Motors and Ashok Leyland
(E) Reliance Industries and Reliance Petroleum Ltd.
Ans : (E)

11. As per the agreements signed by the Nuclear Power Corporation of India Ltd. (NPCL) and National Thermal Power Corporation (NTPC) a
joint Venture will be launched for setting up various Nuclear Power Plants in India. If this is materialized all these establishments will be required to function necessarily under the framework of which of the following existing acts ?
1. Industrial Disputes Act
2. Monopolies and Restrictive Trade Practices Act
3. Atomic Energy Act

(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 3 (D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (C)

12. As we all know more and more countries/organizations are now going for Non-Cash Transactions and accordingly Banks have launched many new products in the market for the same. Which of the following products is a non-cash transaction product ?
(A) Only ATM Card (B) Only Credit Card
(C) Only Prepaid Card (D) Only Debit Card
(E) All are non-cash transaction products
Ans : (E)

13. The Prime Minister of India while addressing a meeting of top industrialists of India in March 2009 advised the RBI to further cut interest rates. Which of the following is/are the reasons owing to which the Prime Minister who himself is an economist gave this advise to RBI ?
1. All major economies of the world are passing through a crisis situation. Prime Minister wants RBI to take preventive measures to save Indian economy.
2. In India ample liquidity is available in the market but there are no takers.
3. Inflation is at a comparatively low level at present in the country
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 2 and 3 only
(D) Only 3
(E) None of these
Ans : (A)

14. As per the reports published in the newspapers India has signed an agreement to supply its Dhruv Advanced Light Helicopter (ALH) to ……….
(A) Mauritius (B) Bangladesh
(C) Nepal (D) Zimbabwe
(E) Vietnam
Ans : (A)

15. Which of the following is/are TRUE about the present situation of Sugar Market in India which has undergone a dramatic change in last 12 months ?
1. From being a major exporter of sugar, India is desperately looking for imports today to meet its domestic needs.
2. Domestic prices have spurted by 60-70 per cent with no sign of respite.
3. The present situation is largely due to sharp contraction in cane acreage in the country.
(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 3 (D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

16. As per the recent reports, the per capita Income of the country has gone up during 2008-09. What is the per capita income at present ?
(A) Rs. 15,000 (B) Rs. 33,000
(C) Rs. 40,000 (D) Rs. 23,000
(E) Rs. 53,000
Ans : (C)

17. A major
Financial Newspaper while writing about the present status of economy in India wrote “the outlook in the agricultural sector gives room for optimism”. What does it really mean ?
[Pick up most appropriate statement(s)]
1. Agricultural Sector which was not playing any significant role in Indian economy is now growing very fast and significantly.
2. Agricultural sector is not going to play any major role in economy as its progress is still very slow.
3. Govt. will not require to provide any boost up package to agricultural sector as it is likely to be satisfactory this year.

(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 3 (D) Either 1 or 3
(E) None of these
Ans : (C)

18. While addressing a conference of Bankers and top Industrialists, the Prime Minister made a statement that “Domestic Credit Flow for Productive Needs had to be maintained at a reasonable Cost”. What does it really mean ?
(Pick up the most appropriate statements).
1. Banks should further raise their deposit base and provide very low cost credit to Industry which is badly in need of the same.
2. Banks should neither reduce their lending rates further nor increase the rates on deposits as this may create a critical imbalance in the financial/money market of the country.
3. Banks should see that ample credit is provided to the industries at an affordable cost without diluting the credit norms.

(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 3 (D) Both 1 and 2 only
(E) None of these
Ans : (C)

19. A major financial newspaper recently published a report wherein it is said that “the Govt. was aware of the problems in certain sectors, particularly where Export Dependence was High.’ Keeping general trend of India’s present economic situation in mind how would you interpret the above statement ?
[Pick up the most appropriate statement(s)].
1. The industry which produces mainly for export purposes is not doing well at present and needs Govt. support.
2. The industry which imports raw material and exports processed goods is in very bad shape these days. Govt. wishes to help them so that they can come out of it.
3. Indian exports were never in comfortable situations and this year they are in their worst situation. Govt. knows it but cannot help.

(A) Only 1 (B) Only 2
(C) Only 3 (D) Both 1 and 3 only
(E) None of these
Ans : (A)

20. Who amongst the following is an Economist of international fame and was in news recently ?
(A) John Key (B) Paul Krugman
(C) Nicolas Sarkozy (D) Mohamed Elbaradei
(E) Mohamed Nasheed
Ans : (B)

21. Which of the following taxes is not levied by the Union Govt. ?
(A) Customs (B) Corporate Tax
(C) Land Revenue (D) Income Tax
(E) Surcharge on Income Tax
Ans : (C)

22.
Service Tax was introduced in India for the first time in the year ……….
(A) 1990-91 (B) 1991-92
(C) 1994-95 (D) 1980-81
(E) 2000-01
Ans : (C)

23. Which of the following countries launched world’s first satellite for monitoring Greenhouse Gases ?
(A) USA (B) Britain
(C) Japan (D) China
(E) India
Ans : (C)

24. Which of the following countries launched its indigenous Satellite ‘Omid’ in February 2009 ?
(A) Spain (B) Australia
(C) Turkey (D) China
(E) Iran
Ans : (E)

25. The Govt. of India allowed the Income Tax Department to set up its centralized IT processing centre in ……….
(A) Bangalore (B) Chennai
(C) Mumbai (D) Kolkata
(E) Hyderabad
Ans : (A)

सामान्य ज्ञान

1.कौन सी पुस्तक सर्वाधिक बिकने वाली पुस्तक मानी जाती है ?
(अ) दि कंसाइज ऑक्सफोर्ड डिक्शनरी
(ब) दि ऑक्सफोर्ड एडवांस्ड लर्नर्स डिक्शनरी
(स) दि गिनीस बुक ऑफ रिकॉर्ड्स
(द) बार्थोलॉम्युज स्कूल एटलस

 2.पूर्वी सभ्यता में लिखे अनेक नाटकों में संस्कृत के नाटक सबसे पुराने हैं। 1500 ई.पू. नाटक विधा चरम पर थी। निम्नलिखित में से पहला नाटककार कौन था  ?
(अ) भवभूति
(ब) कालिदास
(स) बाण
(द) भास

3.सिपाहियों के विद्रोह को लेकर लिखे गए अनेक उपन्यासों में से एक ‘दि सीज ऑफ कृष्णपुर’ किसने लिखा ?
(अ) जे.जी. फॉरेल
(ब) एम.एम. केय
(स) जॉन मास्टर्स
(द) पॉस स्कॉट

4.नगर निगम के करों से सहायता पानेवाला विश्व का सबसे पुराना सार्वजनिक पुस्तकालय कौन सा है ?
(अ) बिब्लियोथेक नेशनल, पेरिस
(ब) द ब्रिटिश म्यूजियम
(स) न्यूयॉर्क पब्लिक लाइब्रेरी
(द) बोस्टन पब्लिक लाइब्रेरी

5.प्रथम ‘भारतीय ज्ञानपीठ पुरस्कार’ किसे दिया गया ?
(अ) महादेवी वर्मा (हिंदी)
(ब) उमाशंकर जोशी (गुजराती)
(स) का.ना. सुब्रह्मण्यम (तमिल)
(द) जी. शंकर कुरुप (मलयालम)

6.पुस्तक प्रकाशन में ‘सर्वाधिकार’ (Copy Right) पर लेखक का नियंत्रण होता है। यह अधिकार कब तक रहता है ?
(अ) उसकी मृत्यु के बाद पचास वर्षों तक
(ब) प्रकाशन की तारीख से पचास वर्षों तक
(स) लेखक की मृत्यु के बाद पचहत्तर वर्षों तक
(द) लेखक की मृत्यु के बाद पचास वर्ष या प्रकाशन की तारीख से पचास वर्ष तक, इसमें जो भी बाद में हो

7.हिन्दी के अतिरिक्त और कौन सी भाषा देवनागरी लिपि में लिखी जाती है ?
(अ) तमिल
(ब) पंजाबी
(स) मराठी
(द) बँगला

8.साहित्य के क्षेत्र में पहली बार नोबेल पुरस्कार सन् 1901 में किसे प्रदान किया गया ?
(अ) जॉर्ज बर्नाडे शॉ
(ब) एच.वी. वेल्स
(स) लियो टॉल्सटाय
(द) आर.एफ.ए. सूली-प्रुधोम्मे

9.निम्नलिखित में से किस लेखक की रचनाएँ विश्व की अनेक भाषाओं में अनेक बार अनूदित की गईं ?
(अ) शेक्सपियर
(ब) चार्ल्स डिकेंस
(स) वी.आई.लेनिन
(द) हेंस क्रिस्टनी एंडरसन

10.वियतनाम युद्ध के दौरान पूर्व वियतनाम का ‘दा नांग’ शहर काफी चर्चित रहा। क्यों ?
(अ) यहाँ पर सरकार की टुकड़ियों और वियत कांग के बीच बार-बार मुठभेड़ होती थी।
(ब) अमेरिकी सैनिक यहाँ आकर विश्राम और मौज-मस्ती करते थे।
(स) यह पहला प्रमुख वियतनामी शहर था, जो वियत कांग के कब्जे में आया था।
(द) यहाँ पर संयुक्त राज्य अमेरिका का बहुत बड़ा सैन्य अड्डा था।

11.पुस्तक विक्रेता फर्म का कोई कर्मचारी उपन्यासकार की ख्याति पर गहन रूप से विचार करता था। उसने जाना की सभी उपन्यास निश्चित फॉर्मूले पर लिखे जाते हैं। जब उसने भी अपने फॉर्मूले तय किए तो अपनी नौकरी छोड़ दी। अब वह उपन्यास लिखने लगा। बाद में चलकर वह ‘बेस्ट सेलर’ बन गया। यह लेखक कौन था ?
(अ) चार्ल्स विल्किंस
(ब) सर विलियम जोन्स
(स) एच.एच. विल्सन
(द) हेनरी कोलब्रुक

12. भारत का सबसे पुराना ‘बुक स्टॉल’ कौन सा है ?
(अ) न्यूमैंस, कोलकाता
(ब) हिग्नीबॉथम्स, चेन्नई
(स) द स्ट्रैंड, मुंबई
(द) दासगुप्ता एंड कंपनी, कोलकाता

13.फलित ज्योतिष विद्या पर भारत का प्राचीनतम् शोधग्रंथ कौन सा है ?
(अ) भास्कराचार्य का ‘गणिताध्याय’
(ब) अज्ञात लेखक का ‘सूर्यसिद्धांत’
(स) वराहमिहिर की ‘बृहत्संहिता’
(द) वराहमिहिर की ‘पंचसिद्धांतिकी’

14.साहित्य अकादेमी में मानक सदस्य ऑनरेरी फेलो होता है। सन् 1990 तक इसमें केवल एक ही विदेशी फेलों था, जो एक प्रतिष्ठित कवि था। उसका क्या नाम था ?
(अ) गुंटर ग्रास
(ब) ब्रियन पैटन
(स) लियोपॉल्ड सेडर सैंगर
(द) जोसेफ ब्रास्की

15.भारत में जनमे रुड्यार्ड किपलिंग ने जंगल की अनेक कहानियाँ लिखी हैं। वह कौन सा क्षेत्र था, जिसका चित्रण इन कहानियों में हुआ है ?
(अ) सुंदर वन
(ब) रणथंभौर
(स) कान्हा
(द) कुमाऊँ

16.भारत का राष्ट्रगान किसने लिखा ?
(अ) सुमित्रानंदन पंत
(ब) बंकिमचन्द्र चट्टोपाध्याय
(स) महादेवी वर्मा
(द) रवीन्द्रनाथ टैगोर

17.संस्कृत नाटकों में हँसमुख तथा पेटू मात्र ‘विदूषक’ की विशिष्ट जाति कौन सी होती है ?
(अ) ब्राह्मण
(ब) क्षत्रिय
(स) वैश्य
(द) शूद्र

18.बहुत कम लोगों को राष्ट्रीय स्तर के दो प्रमुख साहित्यिक पुरस्कार मिले हैं। उस उड़ियाँ साहित्कार का नाम बताएँ, जिन्हें साहित्यिक अकादेमी और भारतीय ज्ञानपीठ पुरस्कार दोनों से नवाजा गया।
(अ) बीरेन्द्र कुमार भट्टाचार्य
(ब) हीरेन गोहाईं
(स) चंद्रकांत गोगोई
(द) हितेश डेका

19.पहला विश्वकोश (एनसाइक्लोपीड़िया) किसने लिखा ?
(अ) विंसेंट ऑफ ब्यूवेइस : मिरर ऑफ द वर्ल्ड
(ब) इफ्राइम चैंबर्स : साइक्लोपीडिया
(स) लिनी द एल्डर : नैचुरल हिस्ट्री
(द) डिडरॉट और अन्य : एनसाइक्लोपाडिया

20.दस राजकुमारों की कथाओं के संग्रह ‘दशकुमारचरित’ का रचयिता कौन है ?
(अ) बाण
(ब) दंडिन
(स) सुबंधु
(द) कालिदास

21.अंग्रेजी भाषा के लिए सबसे पहले साहित्य अकादेमी पुरस्कार किसे दिया गया था ?
(अ) खुशवंत सिंह
(ब) आर.के. नारायण
(स) राजा राव
(द) ए.के. रामानुजन

22.तमिलभाषी जनसमुदाय का महाकाव्य ‘रामायणम्’ किसने लिखा ?
(अ) अज्ञात
(ब) कंबन
(स) तिरुतक्कदेवर
(द) अवैयूर

23.अंग्रेजी की प्रसिद्ध कविता ‘टिंवकल टिंवकल लिटिल स्टार’ के रचियता कौन थे ?
(अ) ऐन टेलर
(ब) जेन टेलर
(स) ऐन और जेन टेलर
(द) लेविस कैरोल

24.हिन्दी के प्रसिद्ध खण्डकाव्य ‘मधुशाला’ के रचियता कौन हैं ?
(अ) मैथिलीशरण गुप्त
(ब) हरिवंशराय ‘बच्चन’
(स) महादेवी वर्मा
(द) जयशंकर प्रसाद

25.मूल संस्कृत से अंग्रेजी में सबसे पहले (1784 में) ‘भगवद्गीता’ का अनुवाद किसने किया ?
(अ) सबर विलियम जोंस
(ब) चार्ल्स विल्किंस
(स) हेनरी कोलब्रूक
(द) हॉरेस हेमैन विल्सन

26.भारत की प्राचीनतम लिपि कौन सी है ?
(अ) ब्राह्मी
(ब) खरोष्ठी
(स) ग्रंथ
(द) देवनागरी

27.विश्व में पुस्तक प्रकाशन के क्षेत्र में भारत को कौन सा स्थान प्राप्त है ?
(अ) तीसरा
(ब) चौथा
(स) छठा
(द) सातवाँ

28.कालिदास के महाकाव्य ‘मेघदूत’ में वर्णित रामगिरि आज कहाँ पर स्थित है ?
(अ) उत्तर प्रदेश में
(ब) मध्य प्रदेश में
(स) हिमाचल प्रदेश में
(द) उड़ीसा में

29.भारतीय ज्ञानपीठ के संस्थापक कौन थे ?
(अ) लाला श्रीराम
(ब) साहू एस.पी. जैन
(स) जी.डी.बिरला
(द) जे आर.डी. टाटा

30.नेशनल बुक ट्रस्ट की स्थापना कब हुई थी ?
(अ) सन् 1949
(ब) सन् 1953
(स) सन् 1957
(द) सन् 1961

प्रकृति की अवधारणा

शब्द का अर्थ है प्रकृति प्रकृति "" या निर्माण और मानव शरीर के गठन का प्राकृतिक रूप में. Pra means the "beginning", "commencement" or "source of origin" and kruthi means "to perform" or "to form". प्रा "शुरुआत" का मतलब है, "प्रारंभ" या मूल के स्रोत "" और kruthi अर्थ है 'प्रदर्शन' या 'फॉर्म' के लिए. Put together, prakriti means "natural form" or "original form" or "original source". साथ में रखो, प्रकृति प्राकृतिक रूप "या" मूल रूप "या" मूल स्रोत का अर्थ होता है ". Disease occurs when there is a change in this original form at the psychological or physiological level. बीमारी तब होती है जब वहाँ मानसिक या शारीरिक स्तर पर यह मूल रूप में परिवर्तन है.
Ayurveda lays emphasis on examining the prakriti or the natural state of an individual first. आयुर्वेद प्रकृति या एक व्यक्ति के पहले प्राकृतिक राज्य की जांच पर जोर दिया जाता है. The disease vikruthi is examined later. रोग vikruthi बाद में जांच की है. While the expert in modern medicine analyses the disease, the Ayurvedic expert is also interested in the individual who is suffering from the disease. हालांकि आधुनिक चिकित्सा विश्लेषण में विशेषज्ञ रोग, आयुर्वेदिक विशेषज्ञ भी है जो इस रोग से पीड़ित है व्यक्ति में रुचि है.
Prakriti: The three types प्रकृति: तीन प्रकार
All material in the universe, animate or inanimate, is composed of five basic elements or Pancha Mahabhoothas - namely Akaasha , Vaayu , Teja , Jala and Prithvi . Akasha , or space, is omnipresent and all pervading, a substratum to the other four elements and due to its presence one can separate or differentiate material. Vaayu , or air, is responsible for the movement of all types and is vital for the existence of all creatures. Teja , or Agni , is the element of energy or heat. Jala , or Aapa , is the element of water essential for sustenance of life. ब्रह्मांड, सजीव या निर्जीव में सभी सामग्री, पाँच मूल तत्व या Pancha Mahabhoothas से बना - अर्थात् Akaasha, Vaayu, Teja, जला और पृथ्वी. Akasha, या स्थान है, सर्वव्यापी और सब तरफ फैल, अन्य चार और तत्वों के लिए एक आधार है अपनी उपस्थिति या सामग्री को अलग अलग कर सकते हैं एक की वजह से. Vaayu, या हवा है, सभी प्रकार के आंदोलन के लिए जिम्मेदार है और सभी प्राणियों के अस्तित्व के लिए महत्वपूर्ण है. Teja, या अग्नि, ऊर्जा या गर्मी का तत्व है. जला, या Aapa, जीवन के निर्वाह के लिए आवश्यक पानी का तत्व है. Prithvi, or earth, is responsible for structure and bulk of the material. पृथ्वी, या पृथ्वी, संरचना और सामग्री के थोक के लिए जिम्मेदार है.

औषधीय पौधे

http://ehindi.hbcse.tifr.res.in/videos/medic_plants

हमारी संस्कृति, सभ्यता और अस्मिता

संस्कृति और सभ्यता इन दो शब्दों का प्रयोग अंग्रेजी के पारिभाषिक एवं पर्यायवाची �कल्चर� और �सिवलीजेशन� के लिये किया जाता है। मानव जीवन के रहन-सहन के लिये जुटाये गये श्रेष्ठ उपकरण आदि सभ्यता के अन्तर्गत आते हैं। संस्कृति का अर्थ चिंतन तथा कलात्मक सर्जन की वे क्रियाएँ हैं जो जीवन को समृद्ध बनाती हैं। सरल शब्दों में मनुष्य द्वारा सृजित विभिन्न कलाएँ विशेषकर ललित कलायें साहित्य, संगीत, चित्र, शिल्प तथा वास्तु संस्कृति के उपादान हैं।
संस्कृति शब्द का उल्लेख यजुर्वेद में सर्वप्रथम किया गया है। सभ्यता अथवा �सिवलीजेशन� शब्द १७वीं शताब्दी से मिलता है। सभ्यता को संस्कृति की विकसित अवस्था का द्योतक भी माना जाता है। कुछ विद्वानों ने संस्कृति और सभ्यता को पर्यायवाची माना है। किन्तु दोनों में भेद है। सभ्यता एक सामाजिक व्यवस्था है जिसके द्वारा मानव की जीवन यात्रा सरल-सुखद होती है। संस्कृति चिन्तन और कलात्मक सृजन है जो जीवन को समृद्ध बनाती हैं। भारतीय तथा पाश्चात्य विद्वानों ने इन दोनों शब्दों की अनेक व्याख्यायें की हैं, उन सबका यहाँ उल्लेख करने की आवश्यकता नहीं है।
विश्व की संस्कृतियों म भारतवर्ष की संस्कृति प्राचीनतम है। सिन्धु घाटी में इसके अवशेष उपलब्ध हुए हैं। वैदिक काल के साहित्य से इसकी अक्षुण्ण परम्परा मिलती है। भारतीय संस्कृति अनोखी तथा अद्भुत है। इसकी जीवनी शक्ति की तुलना में विश्व की कोई भी सभ्यता तथा
संस्कृति नहीं ठहरती है। भारत की भौगोलिक स्थिति तथा प्राकृतिक समृद्धि विलक्षण है। इसका आध्यात्मिक चिंतन तथा बौद्धिक स्वरूप इसकी कसौटी है। वैदिक ऋषियों तथा मुनियों ने जीवन के उच्च आदर्शों से ऊपर उठकर मन की शक्ति तथा आत्मा के महत्त्व को स्थापित किया है।
पाश्चात्य संस्कृति भारतीय संस्कृति से भिन्न है। पाश्चात्य संस्कृति मुख्यतः प्राचीन यूनान तथा आधुनिक यूरोप तथा अमेरिका की संस्कृति है। भारतीय संस्कृति में मोक्ष आत्मा का चरम लक्ष्य है। इसके विपरीत यूरोपीय दर्शन में बाह्य अर्थात् भौतिक जगत् पर अधिक बल दिया गया है, अतः उनकी अभिरुचि विज्ञान में अधिक रही है। पाश्चात्य दार्शनिकों ने राजनीति तथा आचार शास्त्र पर अधिक चिन्तन किया, भारतीय दार्शनिक प्रायः इनकी ओर से उदासीन रहे।
भारतीय संस्कृति की थोडे शब्दों में परिभाषा देना कठिन है। भारत के दीर्घकालीन इतिहास में उसकी संस्कृति पर अनेक प्रभाव पडते रहे हैं, अतः इसमें न्यूनाधिक परिवर्तन भी होता रहा है। भारतवर्ष अनेक जातियों, धर्मों तथा संस्कृतियों का संगम स्थल बनता रहा है। अनेक संस्कृतियों को अपने में इसने समाहित किया है। किन्तु इस सबके बावजूद भारतीय संस्कृति की निजी कुछ विशेषताएँ हैं। समन्वयवाद की चेतना तथा सहिष्णुता भारतीय संस्कृति की मुख्य विशेषता है। भारत अनेक देवी-देवताओं, पूजा तथा उपासना, अनेक दार्शनिक सिद्धान्तों जैन, बौद्ध आदि धर्मों का उद्गम स्थल है। वर्ण व्यवस्था, आश्रम व्यवस्था (ब्रह्मचर्य, गृहस्थाश्रम, वानप्रस्थाश्रम, संन्यासाश्रम) हमारी संस्कृति की मौलिक विशेषताएँ हैं। आध्यात्मिकता इन सब में सर्वोपरि है। आधुनिक काल में भारत की युवा पीढी के सोच में परिवर्तन हुआ है। विज्ञान, चिकित्सा तथा कम्प्यूटर तथा तकनीकी क्षेत्रों में वे अपना प्रभुत्व रखते हैं।
श्रीमद् भागवत गीता अथवा भगवद्गीता भारतीय
संस्कृति का महानतम ग्रन्थ है। यह हिन्दुओं की सर्वश्रेष्ठ धर्म पुस्तक है। महाभारत के कथानक में गीता का सन्निवेश ऐसे स्थल पर हुआ है जिसमें समस्त ग्रन्थ का सार एवं दर्शन है। कौरव तथा पाण्डवों की सेनायें कुरुक्षेत्र के मैदान में आमने सामने खडी थीं। अर्जुन अपने बन्धु बाँधवों को सामने देख कर विषादयुक्त हो संशय में पड विचलित हो जाता है तब सारथी श्रीकृष्ण उसकी शंकाओं का समाधान करते हुए गीता ज्ञान का उपदेश देते हैं। श्रीकृष्ण ने अर्जुन को जिस निष्काम कर्म की शिक्षा दी वह मानव समस्या का स्थाईयी समाधान प्रस्तुत करती है। कर्मवाद का सिद्धान्त प्रमुखता एवं शिद्दत से इस ग्रंथ में प्रतिपादित किया गया है। भारतीय संस्कृति योग की संस्कृति न होकर त्याग की
संस्कृति है। जो सर्वोत्तम है वह भारतीय संस्कृति है। इसमें संकीर्णता नहीं है, एक गरिमा है जो इसे शाश्वत बनाये हुए है। मातृदेवो भवः, पितृदेवो भवः, आचार्य देवो भवः, अतिथि देवो भवः का सिद्धान्त भारतीय संस्कृति का सिद्धान्त है। वर्तमान समय में इसमें क्षरण हो रहा है।
मैकाले ने भारतवर्ष में अंग्रेजी साम्राज्य की नींव मजबूत करने हेतु भारतीय संस्कृति, सभ्यता तथा शिक्षा पद्धति को तिरोहित करने तथा अंग्रेजी भाषा में दी जाने वाली शिक्षा प्रणाली का भारत में सूत्रपात किया। मैकाले अपने मन्तव्य में पर्याप्त सफल रहा, परिणामस्वरूप ब्रिटिश शासक एक दीर्घकाल तक भारत में कायम रहा। मैकाले ने फरवरी, १८३५ में ब्रिटिश पार्लियामेन्ट में जो भाषण दिया था उसका कुछ अंश यहाँ दिया जा रहा है, �मैंने भारत में एक स्थान से दूसरे स्थान अर्थात् एक कोने से दूसरे कोने तक की यात्राएँ की हैं पर कोई भिखारी या चोर नहीं देखा। इस देश में नैतिक मूल्य एवं आदर्श चरित्र वाले देखे, अतः मैं सोचता हूँ कि हम इस देश को तब तक अधीन नहीं कर सकते जब तक इसके मेरुदण्ड को न तोड दें - जिसका आधार है आध्यात्मिक तथा सांस्कृतिक परम्परायें। इसके लिए हम इस देश की शिक्षा प्रणाली तथा संस्कृति को बदल डालें। यहाँ के लोग सोचने लगें कि विदेशी तथा अंग्रेजी जो कुछ है, अच्छा है, बेहतर है। तब हम भारत को अधीन राष्ट्र बना सकेंगे।� 

भारतेन्दु हरिश्चन्द्र की निम्न पंक्तियों को हमने भुला दिया है -
निज भाषा उन्नति अहे सब उन्नति को भूल। बिन निज भाषा ज्ञान के मिटै न हिय को शूल।।
कुछ दशकों से हमारे देश में पाश्चात्य संस्कृति, सभ्यता के प्रति हमारी युवा पीढी अधिक आकर्षित हो रही है। देश के अनेक प्रबुद्ध जन पाश्चात्य संस्कृति की वकालत करते हुए निज संस्कृति के प्रति उदासीन पाये जाते हैं। दूरदर्शन पर प्रसारित धारावाहिकों आदि की भाषा हिन्दी होती है, पर उनके शीर्षक तथा पात्रों की नामावलियाँ आदि अंग्रेजी भाषा में प्रस्तुत की जाती हैं, यह हमारी मानसिक गुलामी तथा अपनी भाषा के प्रति उदासीनता एवं उपेक्षा भाव का परिचायक है। यह हमारी भाषा, संस्कृति, सभ्यता तथा अस्मिता से जुडा हुआ महत्त्वपूर्ण मुद्दा है। आज प्रत्येक भारतवासी अपने आप को टटोले तथा यह प्रश्न अपने आप से पूछे कि वह अपने देश, संस्कृति तथा अपनी अस्मिता के प्रति कितना समर्पित, निष्ठावान है ? क्योंकि ऐसा प्रतीत होता है अनेक व्यक्तियों की इनके प्रति निष्ठा में स्खलन हो रहा है। 

Thursday, October 1, 2009

MARKET VALUE.....

Why Did Lehman Go Bust And What Exactly Is Subprime Crisis?..brief description
Hi,
Very interesting article to briefly comprehend the credit crisis, especially for
those having little/less knowledge of financial domain


US mortgage crisis: A subprimelanding

Q: What is a sub-prime loan?
A: In the US, borrowers are rated either as 'prime' - indicating that they
have a good credit rating based on their track record - or as 'sub-prime',
meaning their track record in repaying loans has been below par. Loans
given to sub-prime borrowers, something banks would normally be reluctant
to do, are categorized as sub-prime loans. Typically, it is the poor and
the young who form the bulk of sub-prime borrowers.

Q: Why loans were given?
A: In roughly five years leading up to 2007, many banks started giving
loans to sub-prime borrowers, typically through subsidiaries. They did so
because they believed that the real estate boom, which had more than
doubled home prices in the US since 1997, would allow even people with
dodgy credit backgrounds to repay on the loans they were taking to buy or
build homes. Government also encouraged lenders to lend to sub-prime
borrowers, arguing that this would help even the poor and young to buy
houses.
With stock markets booming and the system flush with liquidity, many big
fund investors like hedge funds and mutual funds saw sub-prime loan
portfolios as attractive investment opportunities. Hence, they bought such
portfolios from the original lenders. This in turn meant the lenders had
fresh funds to lend. The subprime loan market thus became a fast growing
segment.

Q: What was the interest rate on sub-prime loans?
A: Since the risk of default on such loans was higher, the interest rate
charged on sub-prime loans was typically about two percentage points
higher than the interest on prime loans. This, of course, only added to
the risk of sub-prime borrowers defaulting. The repayment capacity of
sub-prime borrowers was in any case doubtful. The higher interest rate
additionally meant substantially higher EMIs than for prime borrowers,
further raising the risk of default. Further, lenders devised new
instruments to reach out to more sub-prime borrowers. Being flush with
funds they were willing to compromise on prudential norms. In one of the
instruments they devised, they asked the borrowers to pay only the
interest portion to begin with. The repayment of the principal portion was
to start after two years.

Q: How did this turn into a crisis?
A: The housing boom in the US started petering out in 2007. One major
reason was that the boom had led to a massive increase in the supply of
housing. Thus house prices started falling. This increased the default
rate among subprime borrowers, many of whom were no longer able or willing
to pay through their nose to buy a house that was declining in value.
Since in home loans in the US, the collateral is typically the home being
bought, this increased the supply of houses for sale while lowering the
demand, thereby lowering prices even further and setting off a vicious
cycle. That this coincided with a slowdown in the US economy only made
matters worse. Estimates are that US housing prices have dropped by almost
50% from their peak in 2006 in some cases. The declining value of the
collateral means that lenders are left with less than the value of their
loans and hence have to book losses.

Q: How did this become a systemic crisis?
A: One major reason is that the original lenders had further sold their
portfolios to other players in the market. There were also complex
derivatives developed based on the loan portfolios, which were also sold
to other players, some of whom then sold it on further and so on.
As a result, nobody is absolutely sure what the size of the losses will be
when the dust ultimately settles down. Nobody is also very sure exactly
who will take how much of a hit. It is also important to realise that the
crisis has not affected only reckless lenders. For instance, Freddie Mac
and Fannie Mae, which owned or guaranteed more than half of the roughly
$12 trillion outstanding in home mortgages in the US, were widely
perceived as being more prudent than most in their lending practices.
However, the housing bust meant that they too had to suffer losses — $14
billion combined in the last four quarters - because of declining prices
for their collateral and increased default rates.
The forced retreat of these two mortgage giants from the market, of
course, only adds to every other player's woes.

Q: What has been the impact of the crisis?
A: Global banks and brokerages have had to write off an estimated $512
billion in sub-prime losses so far, with the largest hits taken by
Citigroup ($55.1 bn) and Merrill Lynch ($52.2 bn). A little more than half
of these losses, or $260 bn, have been suffered by US-based firms, $227
billion by European firms and a relatively modest $24 bn by Asian ones.
Despite efforts by the US Federal Reserve to offer some financial
assistance to the beleaguered financial sector, it has led to the collapse
of Bear Sterns, one of the world's largest investment banks and securities
trading firm. Bear Sterns was bought out by JP Morgan Chase with some help
from the Federal govt.
The crisis has also seen Lehman Brothers - the fourth largest investment
bank in the US - file for bankruptcy. Merrill Lynch has been bought out by
Bank of America. Freddie Mac and Fannie Mae have effectively been
nationalized to prevent them from going under.
Insurance major AIG (American Insurance Group) was
also under severe pressure and had asked for a $40 bn bridge loan to tide
over the crisis.

Q: How is the rest of the world affected?
A: Apart from the fact that banks based in other parts of the world also
suffered losses from the subprime market, there are two major ways in
which the effect is felt across the globe. First, the US is the biggest
borrower in the world since most countries hold their foreign exchange
reserves in dollars and invest them in US securities.
Thus, any crisis in the US has a direct bearing on other countries,
particularly those with large reserves like Japan, China and - to a lesser
extent - India. Also, since global equity markets are closely interlinked
through institutional investors, any crisis affecting these investors sees
a contagion effect throughout the world.